Vad är en aktie

En aktie är en del av ett företag. Det vill säga att om du äger en aktie i ett företag så äger du en del av det företaget. Men för att köpa en eller flera aktie i ett företag så måste det vara ett så kallat aktiebolag. 

Om du ska köpa aktier på en handelsplattform som avanza så måste bolaget vara börsnoterat. 

 
Varför vill man äga aktier i ett företag 

Det kan finnas olika anledningar till att man vill äga aktier i ett företag, men den främsta anledningen är att man vill tjäna pengar på det. 

Du kan tjäna pengar på en aktie på två olika sätt. Antingen så har aktiens värde stigit sedan du köpte den, då kan du sälja din aktie till ett högre pris än vad du köpte den för. Eller så behåller du din aktie och får utdelning från företaget. Det bästa som kan ske när du köper en aktie är att den stiger i värde samt att du då är med på utdelningarna från företaget. 

Vilket konto ska man öppna för att köpa aktier 

Det bästa konto du kan öppna för att köpa aktier är ett investeringssparkonto konto, även kallat ISK konto. På ett ISK konto så är det ingen vinstskatt, istället för vinstskatt så är det en schablonskatt. Å 2021 så låg schablonskatten på 0,375%. På ett aktie-fond konto så är skatten 30% av vinsten. 
Om du gör 100 000kr i vinst på ett på ett vanligt aktie fond konto så skatten 30 000kr. Men om vi vänder på det att du har 100 000kr på ett ISK konto så är skatten enbart 375kr. Så skatte mässigt är det mer lönamt att använda sig av ett ISK konto.