Sparande

Det finns många olika sätt att spara pengar, oavsett vad man har för ändamål med sparandet.
Vissa vill ge sina barn en bra start i livet, andra kanske vill spara till en kontant insats till en bostad. Medan andra har en dröm att gå i pension tidigare än 65års ålder. Eller bygga upp en bra buffert, det kan alltid ske plötsliga oförutsedda utgifter. Oavsett vad man har för ändamål med sitt sparande så är en sak säkert, Att placera sina hårt arbetande pengar på ett helt vanligt sparkonto utan ränta är fel väg. För man lägger in en viss summa pengar varje månad och sen händer det absolut ingenting med dessa pengar

Sparkonto med ränta

Att placera sina sparade pengar på ett sparkonto med ränta är det sätt som har lägst risk för att få sina pengar att växa utan att behöva göra något.

Räntan på ett sparkonto skiljer sig från bank till bank så det är viktigt att se över alternativen och inte välja det första du ser. Stirra dig inte blind på bara en bank, jämför flera banker.

Hur hög räntan är har flera faktorer.    

  • Om det är bindningstid eller inte
  • Krav på minsta insättning
  • Om du binder dina pengar en viss tid

Dom tre punkterna ska man titta på när man letar ett sparkonto med sparränta. Sedan finns det fler faktorer att ta hänsyn till, så som fria uttag, om man får sätta in pengar under tiden, bindningstid t.ex. Om du vet att du inte behöver dina pengar på två år så är det bättre att låsa pengarna på ett sparkonto under den tidperioden för att få en högre ränta på dina sparade pengar. Medan det är lika viktigt är att komma ihåg att du inte kan ta ut dina pengar under en två års period, så tänk igenom ditt beslut ordentligt innan du väljer ett alternativ.

Sparande till en buffert

En buffert borde finnas i varje hushåll för oförutsedda utgifter.

Hur mycket du ska ha i buffertsparande beror på vad du har för levnadsstandard

  • Om du har barn eller inte
  • Om du/ni är en eller flera inkomsttagare i familjen
  • Vad för slags boende du har
  • Behov av fordon

När dom flesta pratar om ett buffertsparande så är det om månadslön x antal.
Resonera så här istället: om du har fasta utgifter på 10,000 kronor i månaden och i dom 10,000 kronorna inkluderas allt. Hyra, räkningar, försäkringar, bil, mat, alltså allt du har utgifter på i månaden.

Och sedan tänker du att vad känner du trygg med om du skulle få inkomstbortfall. En rekommendation är att ha minst 3 månadskostnader i buffertsparande 

Ett buffertsparande ska inte placeras på börsen. På sin höjd placeras det på ett sparkonto med ränta utan bindningstid med fria uttag.